wtorek, 29 listopada 2011

Ludzie! To jest dobre!!!

Mam na imię Tomek i opowiem Wam dziś jak przygotować czeską zupę ziemniaczaną czyli bramboracke w wersji "jadymy na bogato" :)

Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 raczej mały seler
- 2 małe pietruszki
- 2 małe cebule
- 1 por
- 500g bezchemicznego boczku wędzonego, najlepiej surowego
- 1 stołowa łyżka masła naturalnego
- mała śmietana 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek jak kto woli :)

Do gara wlewamy 3 litry wody i wrzucamy warzywa w całości. Boczek również wrzucamy w całości. Solimy, pieprzymy, przyprawiamy i gotujemy około 50 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i trzymamy w zimnej lodowato wodzie. Po 50 minutach wszystko wyjmujemy z wywaru. Dodajemy ziemniaki i gotujemy znów około 45-50 minut. Po wyjęciu warzyw i boczku kroimy wszystko w kosteczkę i znów wrzucamy do gara. Po upływie kolejnego czasu jak ziemniaczki zmiękną rozgniatamy je całkowicie z resztą składników w garze. Dodajemy śmietanę, łyżkę masła i roztrzepane jajko. Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe :)

Ludzie! To jest pycha! Bardzo pożywne i sycące. Podajemy posypane świeżą natką. Taki gar zupiszcza starcza nam jako obiad przez kilka dni po powrocie z pracy. Ahhh Ci Czesi... ;))

7 komentarzy:

  1. Zapomniałem dodać, że 90% sukcesu tej zupy to dobre ziemniaki. A z tym przeważnie jest problem. Czy to nie dziwne? Polska, kraj ziemniakiem stojący wszerz i wzdłuż, a dobrego ziemniaka człowiek nie jest w stanie kupić. Czasami mam wrażenie, że w Polsce sprzedaje się ludziom ziemniaki, które normalnie na Zachodzie poszłyby na paszę. W Niemczech widziałem stoiska tylko z ziemniakami. Każda odmiana z opisem na co najlepiej się nadaje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... pycha, ale przez 3 godziny z głodu schrupałbym tego Niemca razem z pokrzywami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis dość intrygujący, nawet bardzo rzekłabym. Co do ziemniaków zgadzam się w całej rozciągłości :) może trzeba po nie jechać do Niemiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i wyłącz Tomku tą weryfikację słowną, bo szału można dostać z tymi literkami dziwnymi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o o o, zapodam ten przepis mężowi - lubi gotować i do tego chłopak z Pyrlandii, więc na pewno zapali się do pichcenia :)
    dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mateus: moja małżonka dostała ataku apoplektycznego śmiechu po przeczytaniu komentarza z Niemcem w zamrażarce :D

    jola: wyłączyłem :) dlaczego zaniedbujesz swojego bloga? setki ludzi są żądne nowych postów! :)

    kyja: zupa rewelka, prosta, tania, nie wymaga znacznego wysiłku i zaangażowania ;) dobra na kryzysowe czasy!

    OdpowiedzUsuń